Dobrițoiu: autoritățile ar trebui să analizeze dacă este oportun, în condiții de austeritate, să fie organizate în fiecare an parade militare de 1 Decembrie

Dobrițoiu: autoritățile ar trebui să analizeze dacă este oportun, în condiții de austeritate, să fie organizate în fiecare an parade militare de 1 Decembrie
Publicat: 13/11/2013, 18:57
Actualizat: 13/11/2013, 19:30

Președintele Comisiei pentru apărare din Senat, Corneliu Dobrițoiu, fost ministru a Apărării, a declarat, miercuri, că autoritățile ar trebui să analizeze dacă este oportun, în condiții de austeritate economică, să fie organizate în fiecare an parade militare cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

„Problema pe care eu o văd în continuare, în condiții de austeritate economică, este cea legată de oportunitate”, a spus Dobrițoiu.

„Totuși, eu, nu ca senator, am rezerve legate de periodicitatea acestor parade. Ele nu sunt o prezență anulă în realitățile politice și sociale ale altor state. Eu, personal, cred că aceste momente ar trebui să alterneze, iar paradă militară, în sensul strict al cuvântului, să fie făcută mai rar, atunci când avem ceva de oferit publicului, adică echipamente noi”, a adăugat senatorul.

Potrivit afirmațiilor sale, în alte state, paradele militare se organizează restrictiv, fără tehnică, cu oameni.

„Se pot face diferite manifestări, începând de la defilarea trupelor pe jos, îmbrăcate în uniforme tradiționale, cu drapele de luptă, cu exerciții demonstrative care să nu solicite prea mult bugetul, pentru că durerea cea mai mare este privind alocările bugetare pentru cheltuielile de mentenanță și instruirea armatei în raport cu alte cheltuieli”, a susținut liberalul.

Întrebat dacă va face o propunere în acest sens premierului Victor Ponta, Corneliu Dobrițoiu a răspuns: „Ar fi o chestiune… o să ridic această problemă la grup, dar categoric e o problemă de analiză și care va fi decisă pentru momentele următoare”.

„Dacă analizăm din perspectiva faptului că paradele militare la români erau o chestiune cotidiană, obișnuită, cu prilejul acestor sărbători, merită gândit dacă păstrăm această constantă sau nu în continuare. (…) Alte state fac parade militare o dată la cinci ani, alții cu un puternic spirit național, cum este Franța, fac anual. Noi trăim într-o parte a lumii care este confruntată cu provocări de securitate din ce în ce mai subtile, cu grad diferit de intensitate, ori aceasta este o chestiune care ține în special de decizia primul ministru, a ministrului de Interne și în raport cu situația generală de securitate regională și cu conferirea încrederii poporului că Armata își îndeplinește misiunile, că este într-o stare de pregătire care să confere o liniște interioară populației”, a mai spus el.

Totuși, senatorul a arătat că se bucură de faptul că manifestărilor de 1 Decembrie li se oferă un cadru mai amplu de participare internațională. „Având în vedere că se încearcă conferirea unei dimensiuni internaționale sărbătorii de la 1 Decembrie, acesta nu este un lucru rău, pe de o parte, pe de altă parte, armata este instituția publică cea mai bine cotată în opinia publică. (…) Nu este un unicat. Și noi am participat cu militari pe jos, cu drapele de luptă la Paris. Este un semn de solidaritate la nivelul Alianței”, a explicat parlamentarul.

Fostul ministru a declarat că, în 2012, când bugetul apărării era într-o situație deosebit de grea, fondurile alocate acestei parade au fost de 1 milion de lei.

„Anul trecut s-a luat decizia alocării unor fonduri din rezerva Guvernului pentru desfășurarea paradei de la 1 Decembrie. Fondurile au fost în jurul a unui milion de lei. Dincolo de simbolistica, dincolo de valoarea acestor evenimente, care dau o notă de seriozitate și reprezentativitate, totuși, când analizezi sursele de bani, atunci eu am avut rezerve. Din cauza aceasta am găsit disponibilitate la nivelul Guvernului, în acea perioadă, să aloce din afara bugetului, deci din rezerva bugetară”, a afirmat Dobrițoiu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
Acești pensionari români vor primi pensii mărite la 6.720 lei, începând cu 1 ianuarie 2025
Accidentul din Panciu a fost filmat. Alexandra şi Gabriel au murit carbonizaţi în maşină, la...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
EXCLUSIV | De ce a fost înmormântat Silviu Prigoană noaptea, deși e ilegal: „A intrat...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Corb la corb... Medicii blochează ancheta de la Târgu Jiu, unde un copil a fost...
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Megan Fox, primele imagini cu ea însărcinată. Cum s-a fotografiat iubita lui MKG
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Sala Regelui Arthur este cu 4.000 de ani mai veche decât s-a crezut până acum